Hoe repareer je een ontoegankelijk opstartapparaat in BSOD

Je krijgt deze stopcode als Windows niet van je schijf kan opstarten.

Zoals de naam al aangeeft, geeft de INACCESSIBLE BOOT DEVICE BSOD een soort probleem weer met het aangewezen opstartapparaat van een Windows-installatie. Wanneer deze fout optreedt, betekent dit dat het Windows bestandssysteem heeft geprobeerd het opstartapparaat te lezen en dat dit niet is gelukt. Meestal betekent dit dat het opstartapparaat niet is geïnitialiseerd.

Of, toen de bootloader probeerde het aangewezen opstartapparaat te benaderen, herkende hij de gegevens ervan niet als een bestandssysteemstructuur. Eenvoudiger gezegd: het opstartproces vond geen opstartbaar systeem waar de opstartconfiguratiegegevens zeiden dat het moest zijn. Op het hoogst mogelijke niveau geeft deze fout aan dat er geen opstartapparaat bekend of toegankelijk is voor de probleem-pc.

Veel voorkomende oorzaken van INACCESSIBLE BOOT DEVICE BSODs

Meestal treedt de INACCESSIBLE BOOT DEVICE fout op omdat een opstartapparaat is uitgevallen of onleesbaar is. Tijdens de input/output (I/O) initialisatie heeft het stuurprogramma van het opstartapparaat misschien het opstartapparaat (dat een harde schijf of SSD is, misschien zelfs een van de beste SSD’s) niet kunnen initialiseren. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Bestandssysteeminitialisatie kon de gegevens op het opstartapparaat niet herkennen.
  • Apparaatparameters voor het opstartapparaat zijn beschadigd, gecorrumpeerd of ongeldig.
  • Als er een fout is opgetreden tijdens de eerste installatie van het systeem, kan het zijn dat het OS is geïnstalleerd op een niet-ondersteunde schijfcontroller, of dat een geldig stuurprogramma voor een niet-standaard schijfcontroller niet geldig of beschikbaar is.

Verreweg de meest voorkomende situaties waarin deze fout optreedt, betreffen veranderingen in de opstartomgeving van Windows. Het opnieuw partitioneren van de boot/systeemschijf, wijzigingen in de bootconfiguratiegegevens (BDC), wijzigingen in de BIOS-configuratie of het installeren van een nieuwe of andere schijfcontroller kunnen deze stopcode veroorzaken, die de numerieke waarde 0X0000007B (ook wel 0X7B) heeft. Deze foutcode wordt nader besproken in de Microsoft Docs pagina voor INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE.

Herstellen van INACCESSIBLE BOOT DEVICE fouten

Soms treedt deze fout op als een eenmalige storing. Als dat gebeurt, heeft een of andere tijdelijke fout een opstart verstoord, maar herstelt Windows zich bij de volgende herstart. Als dat gebeurt op een van je PC’s, zorg dan dat je een image back-up maakt met een middel om te herstellen van opstartbare media als het probleem zich opnieuw voordoet. Ik gebruik Macrium Reflect Free om dagelijkse image backups te maken; de bootable Rescue Media van dat programma op een USB Flash drive biedt een alternatieve boot, en kan de meest recente image backup terugzetten naar mijn boot/systeem schijf wanneer dat nodig is.

In feite bevat dat opstartbare Rescue Media ook een “Fix Windows Boot Problems” optie die ik vele malen heb gebruikt om opstartproblemen te herstellen. Het is bedreven in het herstellen van opstartfouten die kunnen opduiken bij het bewerken of wijzigen van opstartmenu’s of opstartconfiguratiegegevens. De toegang tot deze voorziening is afgebeeld in de volgende schermafbeelding, en volledig beschreven in een nuttig Macrium Knowledge Base artikel (50168).

Het reparatieadvies van Microsoft voor INACCESSIBLE BOOT DEVICE bevat ook de volgende aanbevelingen:

  • Draai recente wijzigingen in de hardware terug: Als je onlangs systeemhardware hebt toegevoegd of gewijzigd – met name schijfstations of bijbehorende stuurprogramma’s of schijfcontrollers – verwijder deze dan uit het systeem. Vaak lost dit onmiddellijk op wat er mis is, omdat de volgorde van de opstartschijven kan worden beïnvloed in de nasleep van zulke veranderingen. Als dit het probleem verhelpt, moet je configuratiewijzigingen doorvoeren om mogelijke IRQ of I/O poort conflicten op te lossen om alle onderdelen te laten werken.
  • BIOS wijzigingen ongedaan maken: Als je de opstartvolgorde of schijfprioriteit verkeerd hebt ingesteld, zal het herstellen van eerdere instellingen de zaken meestal in orde maken. Deze stopcode kan bijvoorbeeld opduiken wanneer je in het BIOS de controller-modus verandert van legacy naar AHCI, of van RAID naar AHCI (of omgekeerd). Zie ons artikel over het invoeren van je BIOS voor hulp om in het menu te komen.
  • Controleer de compatibiliteit van opslagapparaten: Als je een nieuw opslagapparaat of controller hebt toegevoegd, moet je controleren of het compatibel is met Windows (zie Windows 10 Specificaties(opent in nieuw tabblad) voor details). Als je een controller hebt toegevoegd, controleer dan of het stuurprogramma compatibel is met je Windows-versie. Het kan een goed idee zijn om een verse download van de maker of OEM te proberen, om er zeker van te zijn dat het stuurprogramma niet beschadigd of corrupt is.

Samenvatting van INACCESSIBLE BOOT DEVICE fouten


In verreweg de meeste gevallen zal de INACCESSIBLE BOOT DEVICE fout verdwijnen als je de laatste systeemwijzigingen ongedaan maakt. In enkele gevallen kan het echter voorkomen dat Windows een opstartapparaat niet herkent door een van de voorgaande oplossingen. In dat geval heb je geen andere keuze dan een nieuwe, schone installatie van jouw specifieke Windows-versie uit te voeren (zie ons artikel over hoe je een reparatie-installatie van Windows uitvoert). En als dat niet werkt, kan je schijf fysiek beschadigd zijn.

Mogelijk moet je ook afzien van nieuwe schijven of controllers als je ze niet aan de praat krijgt, zelfs niet onder zo’n schone installatie. In de 30 jaar dat ik met Windows werk is me dit nog nooit overkomen, maar je leest online af en toe over zulke dingen. Met vallen en opstaan, en werken met bekende, goede en compatibele hardware componenten, zou je in staat moeten zijn om een werkende Windows configuratie samen te stellen, zelfs bij dergelijke problemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *