Hoe maak je broodjes zonder een broodmachine

Het brood dat we vroeger in de supermarkt kochten bevatte 18 ingrediënten. 18?!

Eten is een ongelooflijk belangrijk deel van ons leven en iets waar ik belachelijk veel aandacht aan besteed. Dus toen ik me realiseerde dat ik de helft van de ingrediënten van ons brood niet kon uitspreken, besloot ik het over een andere boeg te gooien.

Ik wilde brood proberen te maken, maar ik wilde niet investeren in een broodmachine voordat ik wist dat we het lekker zouden vinden. Ik maak nu al een hele tijd brood zonder broodmachine, met zes ingrediënten (waarvan één water)!

Wat je nodig hebt om een sandwich te maken zonder broodmachine

Broodbakmachines kunnen het verkrijgen van vers brood op regelmatige basis ongelooflijk gemakkelijk maken. Maar ze kunnen ook duur zijn! Vooral als je een machine wilt die niet in blokjes verandert.

Gelukkig heb je geen dure machine of veel moeite nodig om thuis heerlijk brood te maken. In feite heb je alleen een grote kom nodig om het deeg in te laten rijzen en een goede, stevige broodpan. Want als je eenmaal begint met je eigen brood te maken, zul je nooit meer iets kopen!

Dat is alles wat je nodig hebt om te beginnen!

Brood maken is een eenvoudig proces, maar ik ga het grondig en in detail doornemen om u te helpen de beste resultaten te krijgen!

Het kan ongeveer drie uur duren voor beide fasen van het rijzingsproces tot uw brood klaar is en uit de oven komt. Maar 90% van de tijd, doet het deeg gewoon zijn werk. Laat het rijzen en ga verder met je dag.

Veel geluk!

Stap 1: Verzamel de ingrediënten

Om het proces zo snel en gemakkelijk mogelijk te maken, verzamel je de ingrediënten voordat je begint.

  • 2 ¼ kopjes heet (niet kokend) water
  • 1 pakje actieve gedroogde gist (2 ¼ theelepel)
  • 6 ½ kopjes volkoren meel
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels canola olie

Pro tip: Professionele bakkers wegen al hun ingrediënten. Als je er eenmaal aan gewend bent, gaat het veel sneller en krijg je een consistenter eindresultaat. Plus, minder afwas omdat je geen maatbekers hoeft te gebruiken!

Stap 2: proef de gist

Voeg het pakje gedroogde gist toe aan het warme water en roer voorzichtig om het op te lossen. Laat het mengsel 4-5 minuten staan. Als de gist niet bruist, is hij niet actief en zal je brood niet rijzen.

Stap 3: Maak het deeg

Meng in een grote kom (ik gebruik onze KitchenAid mixer) het gistmengsel, de suiker, het zout, de canola olie en de helft van de bloem. Meng tot het mengsel glad is.

Ik gebruik hiervoor een gewone mixer, later kun je overschakelen op een deeghaak. Als u een normaal mes gebruikt, moet u ervoor zorgen dat het deeg door het mechanisme gaat waar het mes aan de KitchenAid vastzit! Dit kan een enorme puinhoop veroorzaken. De kneedhaak heeft een plaat die verhindert dat hij doorschuift, maar het normale mes heeft dat niet.
Voeg dan de rest van de bloem toe per halve kop. Je wilt dat er een zacht, glad deeg ontstaat.

Stap 4: Kneed het deeg

Als u een staande mixer hebt, zoals mijn KitchenAid, kunt u het mes van de mixer vervangen door een deeghaak. Kneed gedurende 7-8 minuten op middelhoge snelheid.

Pro tip: Als je een instap KitchenAid hebt zoals de mijne, heb je er veel werk aan. Hou je machine in de gaten, anders kan die van de tafel “lopen” ….

Als u geen mixer hebt, kunt u het deeg in stap 3 op een met bloem bestoven oppervlak draaien. De bloem zal het deeg samenhouden. Kneed dan 8-10 minuten met je handen. U zult het deeg kneden en bewerken en u zult voelen dat het een beetje harder wordt.

Stap 5: Laat het deeg rijzen

Om het brood mooi en luchtig te maken, moet je het nu laten rijzen.

Neem een grote kom, glas is dun, en vet de binnenkant in. Ik doe een beetje olie op een papieren doekje en laat dat langs de binnenkant van de kom lopen.

Keer het gekneed deeg vervolgens in de kom, dek af en laat op een warme plaats rijzen tot het deeg ongeveer twee keer zo groot is. Mijn glazen kommen worden geleverd met een plastic deksel, maar u kunt een warme, vochtige theedoek op de kom leggen.

Stap 6: Vorm de broodjes

Rol uw gerezen deeg uit en “stans” het naar beneden. Het zal wat van de lucht eruit duwen en opstijgen om je te helpen het uit de kom te krijgen.

Rol het deeg uit de kom op een met bloem bestoven oppervlak. Verdeel het deeg in tweeën.

Vorm van elke helft een brood en leg beide broden op een ingevette bakplaat.

Pro tip: als u uw broodvorm invet, kunt u canola-olie gebruiken zoals u dat voor een bakplaat zou doen of boter. Maar bestuif dan de binnenkant met een licht beetje bloem. Zorg ervoor dat u overtollig meel boven het aanrecht weggooit voordat u de broden plaatst. Deze extra stap garandeert bijna dat het brood niet zal kleven of een verbrande korst zal krijgen! De pannen moeten er zo uitzien:

Stap 7: Laat het brood opnieuw rijzen

Hier komt geduld om de hoek kijken bij het maken van brood zonder broodbakmachine. U moet het brood nog een tweede keer laten rijzen, anders is het eindproduct te compact.

Dek uw broodpannen af en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in omvang. Dit zou 30-45 minuten moeten duren.

Stap 8: Bak uw brood!

Verwarm de oven voor op 375* gedurende 30-35 minuten. De broden moeten goudbruin van kleur zijn en hol klinken als u erop tikt.

Haal de broden uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen. Probeer de broden er niet uit te halen voordat ze afgekoeld zijn! Zo komen ze er makkelijker uit. Draai ze gewoon om en tik ze zachtjes op de bodem van de pan (de mijne glijden er meestal uit als ik ze omdraai).

En dat is het! Je hebt twee prachtige verse broden!

Heb je geprobeerd je eigen brood te maken?

Zelf brood bakken vereist weinig gadgets en de belangrijkste vaardigheid is geduld! Kneed het deeg en geef het voldoende tijd om te rijzen en het eindresultaat zal perfect zijn! Mijn oudste zoon is nog maar twee jaar, maar hij helpt me nu al elke week bij het bakken van brood (toegegeven, zijn bijdrage bestaat hoofdzakelijk uit het aan- en uitzetten van de KitchenAid en me zeggen ‘het ziet er gaar uit! Toch is hij een geweldige hulpkok!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *